­

After-chemo-conditie-opbouw-programma officieel geslaagd!

Het verhaal en ervaring van Eveline Lenders, een vrouw in de bloei van haar leven.

CIMG0044Vanmorgen ben ik begonnen aan een klusje wat al heel erg lang in mijn hoofd zat. De zolder en alle achterstallige administratie opruimen. Bah, geen leuke klus. Om meerdere redenen niet. Allereerst omdat ik niet van zolder opruimen hou. Ten tweede omdat ik al helemaal niet van achterstallige administratie opruimen hou. En ten derde omdat ik allerlei dingen tegenkwam waardoor ik geconfronteerd werd met het afgelopen jaar. Zoals het bezwaarschrift en de definitieve afkeuring van mijn N=1 (dat speelde net voordat ik ziek werd), de boeken van Kluun (''Komt een vrouw bij de dokter'' en ''De weduwnaar'') die ik een aantal jaren geleden gelezen heb en waarvan ik vanochtend heel erg hard moest huilen toen ik ze zag liggen want inmiddels weet ik ook wat kanker is, mijn werkagenda van 2011 die vanaf april ineens volledig blanco is, babyspulletjes van Suus waarvan ik me afvraag of we die ooit weer eens kunnen gebruiken of niet..... Veel emoties en veel tranen dus vanochtend.

Vanmiddag besloot ik flink te gaan sporten omdat ik het gevoel van vanochtend kwijt wilde raken. En met hardlopen lukt dat eigenlijk altijd wel. Ik had wederom geen zin om binnen op de loopband te trainen, dus naar buiten. De buitenlucht in, wind aan mijn hoofd zodat mijn hersens eens goed door konden waaien. Les 22 met Evy stond op het programma. 15 min hardlopen, 2 min wandelen, 15 min hardlopen, einde les. Dat moet lukken dacht ik. En het lukte ook. Er lukte nog meer zelfs! Tijdens het lopen dacht ik, Evy Gruyaert van Start-to-run; bekijk het maar, ik ga voor de 5 km vandaag. Ik ben dus doorgelopen toen Evy zei dat ik moest gaan wandelen. Het rondje van 5,5 km heb ik helemaal in hardlooptempo volbracht! Ik ben super trots op mezelf!!!

En natuurlijk is er vanalles op aan te merken, want 5,5 km in 40 min is nu niet echt een toptijd te noemen. De meesten die over een paar weken de Venloop gaan lopen zijn sneller. Maar het interesseert me helemaal niks! Ik loop gewoon weer 5,5 km en dat is fantastisch!!
Gisteren schreef ik nog dat het morgen een half jaar geleden is dat ik mijn laatste chemo kreeg. Dus binnen dat half jaar loop ik alweer 5,5 km. En als ik de tijd van ''einde behandeling'' reken, dan ga ik eventjes uit van half december omdat de bestraling tot die tijd nog nagewerkt heeft, dan mag ik zelfs zeggen; Nog geen drie maanden na einde behandeling loopt deze superheld vijf-en-een-halve-kilometer!! Superheld? Ja, superheld want zo voel ik me nu, ik ben echt buitengewoon trots op mezelf dat me dit weer gelukt is. Dat mijn lijf weer in een dusdanige conditie is dat ik dit kan, zeker na alle rotzooi die ze erin gepompt en er op los gelaten hebben.

Ik zou bijna zeggen; Edwin, kijk maar uit want ik loop je d''r gewoon uit op 6 april als we voor die 6 km gaan!! (Of is dat te overmoedig?) Na het gevecht met de chemo, begonnen we in oktober 2011 met het opbouwen van mijn conditie. Eerst een beetje wandelen en daarna rustig opbouwen met CIMG0048hardlopen (met hulp van Evy Gruyaert op m''n mp3 en reallife-coaching van Edwin Rombouts). Vandaag (6 april 2012) is de dag van mijn einddoel, samen met Edwin 6 km hardlopen! In de afgelopen weken heb ik al een aantal keren met gemak 5,5 km gelopen, dus die 6 km zouden me ook wel gaan lukken. Edwin had speciaal voor vandaag de route van de oude Keverbergloop uit de kast gehaald. Voor de Kesselnaren: start op de bovenste markt, onderste markt, naar de Maas bij camping Gravenhof, dan onder langs de Maas richting het veer, omhoog bij de Rozentuin, rechtsaf Veersepad op, richting kerk en dan rechtdoor over de Dorpstraat richting de markt. Dat rondje is 2,5 km. Edwin wilde dit rondje 2 keer lopen. Precies 5 km. Net geen 6, maar ik kon kiezen: 2 of 3 rondjes..... 3 leek me iets te veel, daarom voor de 2 gegaan en dat ging perfect! Resultaat: 5 km in 28 minuten. Prima tijd en een knappe prestatie al zeg ik het zelf. Zondag liep ik 5,5 km (van hier thuis naar mijn schoonouders in Baarlo) in 40 minuten. Het zal de iets snellere looppas van Edwin zijn geweest die er voor zorgde dat ik sneller liep dan normaal. Of het vooruitzicht dat we daarna bij de Boesjer op het terras gingen zitten. Dat kan natuurlijk ook. Zoals ik al zei, het ging goed, lekker gelopen en een leuke afsluiting van het traject dat ik de afgelopen maanden samen met Edwin doorlopen heb! Velen doen het je niet na Eveline, 5 km hardlopen. En dat zijn dan ook nog gezonde mensen die niet eens het traject achter de rug hebben wat jij doorgemaakt hebt in het afgelopen jaar. Zo, die stop ik in mijn zak!
Edwin, Bedankt!!

Bijdrage door Evelien Lenders (Blog)

Blessure opgelopen? Bel de fysiotherapeut
077 462 2614

 

­